onsdag 18. januar 2012

Hva kan jeg spise? På vei i den nye matlabyrinten.

På en måte så kan jeg vel nå spise alt jeg får i meg. Med noen forbehold.
Har det mye proteiner?
Har det under 10% fett og karbohydrater?
(jeg ser ikke på kaloriinnhold...uvant)
Liker magen det?

De to første betingelsene er ikke vansklige, men jeg bruker lengre tid på butikken, og jeg tenker mer på hva og hvordan jeg lager mat.
Den siste kommer etter hvert. Idag spiste jeg lasagna på kantinen på jobben.
I tillegg hadde jeg sett i en eller annen blogg om Alpro soya desserter, og har kjøpt en pakke av det. Så til dessert, i dag har jeg spist dessert for første gang med minimage- utenom juleaften, har jeg spist denne soyadesserten. Magen mn er litt i stuss om den liker enten lasagnaen eller desserten. Jeg tipper at lasagnaen var altfor fettholdig.
Det får jeg isåfall teste ut ved å prøve en dessert til en dag, og om det er lasagnaen skal jeg forsøke å reintrodusere den for magen min om et par måneder. Eller, jeg kan jo lage en egen lasagna med lettere valg, fiberrike pastaplater, karbonadedeig, saus lagd lettere og lettost. Det burde gjøre susen.

Jeg har i noen år hatt av-og-på medlemskap i vektklubben på VG-nett.
Jeg har nå aktivert kontoen min igjen. Grunnen er enkel, der er det enkelt å føre dagbok over hva jeg spiser og drikker hver dag. Nesten alle norske, kjente matvarer er allerede lagt inn med rette verdier. Og det er lett å legge inn sine egne oppskrifter slik at jeg sparer litt tid når jeg skal registrere det som måltid.
Og i en kakemodell får jeg se prosentvis hvor mye fett, karbo og protein jeg får i meg hver dag.
Jeg ser at totalt kaloriinnhold pr dag er veldig lavt.
Jeg er nesten ikke over 1000 kalorier pr dag.
Enda så forsøker jeg å få i meg noe så snart jeg husker på det. Jeg merker jo at nå som jeg har begynt å jobbe er vanskeligere å få i meg mat og næring regelmessig.

Jeg har forsøkt salat fra salatbaren på jobben. Det gikk sakte ned. Men det var en tilfredstillelse å få spise salat. Og magen syns det var ok.
Jeg lagde gryterett igår med karve, en kjent familieoppskrift, det var deilig, men jeg har jo nå 4 store porsjoner i fryseren, i tillegg at jeg ikke spiste mer enn halvparten på tallerkenen.

Karbonadedeig brunes, ha på salt og pepper. Tin/varm erter og gulrotbiter og ha i. Bland i tomatpuree og karve. Ta i mer karve. Ta så mye karve at det lukter karve når du lukter i gryta. La det stå og surre litt.
serveres med makaroni, spaghetti eller poteter. Deilig!

På butikken (prix idag) fant jeg en lasagna ferdiglagd med lite fett og karbo (fra Toro). Den skal jeg prøve.
Jeg fant kyllingkjøttboller og faktisk fløtegratinerte poteter med også lavt fett/karboinnhold Det blir jo godt sammen. Med salat eller grønnsaker selvsagt.

Jeg kjøpte egg, for jeg leste en svensk blogg som tipset om at sma ostetrekanter fra "Den Glade Ko" (runde esker) og kokte egg er fine mellommåltider som jeg kan ha med i veska. Jeg skal forsøke det.
Mye proteiner her vettu!
Og jeg drikker mye skummet melk. Vel, mye er vel relativt...men det går glatt ned, er godt og avkjølende, og har proteiner.

Dette går så bra! Hurra!

2 kommentarer:

  1. så flott. Husk at du må få deg i fisk også.. Lobnobs inneholder lite fett og beståt av hvit fisk og smaker alldeles deilig i salat eller på knekkebrød med sitronpepper på.

    SvarSlett
  2. Hei! Ja, de skal jeg forsøke. Jeg har laksefilleter som jeg baker i aluminiumsfolie. Det er knakandes godt! Sist la jeg i magerkesam, avocado, hvitløk, løk og krydder. Det ble veldig bra sammen med en hjemmelagd rotmos. Laks går veldig lett å spise også, og rotmos. På de måltidene får jeg i meg bra med mat.
    Takk for tipset!

    SvarSlett